Makalelerimiz

Av.Hüseyin Kaya'nın Kaleminden

Ankara İdare Avukatı

Araç Değer Kaybı Şartları

Kaza Sonucu Araç Değer Kaybı Davası

Bu yazımızda Kaza Sonucu Araç Değer Kaybı Davası konusunun hukuki boyutunu anlatacağız.

Araç Değer Kaybı Şartları Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir Kaya Hukuk Bürosu olarak araç kaza sonrası aracı değer kaybeden vatandaşlarımızı aydınlatmaya devam ediyoruz.Kaza yapan aracın ikinci el sektöründe değer kaybetmesi araç değer kaybı olarak tanımlanabilir. Kazanın ertesinde araç muayene ve bakım işlemlerinden geçse dahi arabanın satış fiyatında bir düşüş gözlemlenir. Kaza öncesindeki satış fiyatı, hasar alan aracın değerinde olumsuz bir sonuca neden olur ve bu durumda kazanç kaybı meydana gelir. Belli bir oranda hasar alan araçların kusurlu olarak ikinci el sektöründe satışa sunulması, yeni alıcıların bilgilendirilmesi açısından önem arzeder. Kaza sonrasında diğer araç sahibine oranla daha kusurlu bulunan kişi, araçta meydana gelen değer kaybının sorumluluğunu üstlenir. Değer kaybında açığa çıkan tutar, kusurlu bulunan sürücü tarafından karşılanır. Tamir sürecinde orijinal parçalar da tercih edilse, araç kayıtlara kusurlu olarak kaydedilir. Kaza sırasında kusurun siz de bulunmaması halinde bile aracınızın değer kaybı yaşaması söz konusudur. Bu gibi durumlarda yaşamakta olduğunuz kaybın karşılanması için yasal yollara başvuru yapabilirsiniz. Kusurlu bulunan taraftan değer kaybına karşılık olarak mahkeme aracılığı ile hakkınızı isteyebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Olur?

Araç değer kaybı hesaplama kriteri, bazı değişkenler belirlenir. Aracın üretim yılı, hasar geçmişi, kilometresi, markası, modeli, trafiğe çıkışı ve piyasa değeri gibi değişkenlerin hesaplama sürecinde dikkate alınır. Araç değer kaybı hesaplama formülü, hasar miktarına ve kilometre katsayısına göre belirlenir. 76.000 km ile 159.000 km arasında yol kat eden tüm araçların katsayı çarpanı yeni düzenlemeyle aynı alınır. Araçtaki toplam değer kaybı; baz değer kaybı, hasarın boyutu ve aracın yıpranma düzeyi çarpılarak elde edilir.

Yine bildiğiniz üzere ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden biri de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı üstünde boya ve parça değişenin olup olmadığıdır. Bu durum aracın satılmasını zorlaştır ve piyasasını düşürdüğü için maddi anlamda araç değer kaybı yaşatır. Bu da araç sahiplerini ekonomik olarak mağdur etmektedir. Araç sahibinin yaptırmış olduğu aracın tüm masrafları şayet var ise kasko, sigorta koşuları çerçevesinde sigorta acenteliği tarafından karşılanacaktır. Araç Hasar Değer Kaybı avukatı Kaya Hukuk & Danışmanlık olarak ofisimiz bu alanda müvekkillerine hizmet vermektedir.

Trafik Sigortası Şirketi (Kasko) Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?

Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Trafik kazaları, aracın çalınması ya da araca gelecek her çeşit zarar için aracın kaskosu yapılmaktadır. Araç sahibinin yaptırmış olduğu kasko kapsamına içerisinde aracın bütün onarım işlemleri dahildir. Ancak kasko şirketlerinin birçoğu bu bakım ve onarım işlemleri neticesinde meydana gelen araç değer kaybını karşılamazlar.

Çok düşük bir olasılık olsa da araç değer kaybını karşılayan sigorta firmalarını bulabilmeniz mümkündür. Peki sigorta acenteliği araç değer kaybını karşılamıyorsa, araç değer kaybı nasıl karşılanır? Bu durumda geriye kazaya sebebiyet veren sürücüden, karşı taraftan bu değeri karşılama seçeneği kalıyor.

Kaya Hukuk & Danışmanlık araç değer kaybı avukatı olarak aracınızın bir kazaya karışması sonrasında kusurlu olan karşı taraf aracının Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısına müracaat yapmak ve müracaatın sonuçsuz veya cevapsız kalması halinde Sigorta Tahkim Komisyonuna müracaat edilmesini tavsiye etmekteyiz. Bu yöntem araç değer kaybı davasına göre çok kısa sürmekte ve 4-5 ay gibi kısa bir sürede araç değer kaybının tahsili sağlanabilmektedir.

Kaya Hukuk & Danışmanlık araç değer kaybı davası, değer kaybı davası avukatı olarak uzman ekibimizle müvekkillerimize hizmet vermekteyiz. Bu yazımızda; araç değer kaybı davası, değer kaybı davası şartları, değer kaybı davası zamanaşımı gibi hususlara değinilmiş olup bu alanda daha fazla bilgi almak için bizi takip etmeye devam etmenizi rica ederiz.”Araba değer kaybı davası araba değer kaybı davası-Araç değer kaybı davası araç değer kaybı davası”Kaya Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak müvekkillerin herhangi bir hak kaybına uğramadan hukuki sorunlarını çözmek en önemli hedefimizdir. Av. Hüseyin Kaya Tüm hukuki sorunlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bizi arayın:+90 0532 219 56 76

Mustafa Kemal Mah. 2118. Cadde Maidan Plaza C Blok Kat:3 Daire:16 Çankaya/ANKARA