Makalelerimiz

Av.Hüseyin Kaya'nın Kaleminden

İş Davalarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

İş Davalarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler?

Kaya Hukuk ve Danışmanlık olarak bu yazımızda İş Davalarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler,iş davalarında arabulucuk nedir konusunu ele alan geniş bir yazıya yer vereceğiz.

İçindekiler

1-İş davalarında arabuluculuk nedir?

İş davalarında arabuluculuk, taraflar arasında bir uyuşmazlık çözmek için bir arabulucunun kullanılmasıdır. Arabulucu, tarafların görüşlerini dinler ve konuyu çözmek için öneriler sunar. Taraflar, arabulucunun önerilerini kabul edebilir veya reddedebilir. Arabuluculuk, davaları hukuki yollarla çözmek yerine, tarafların anlaşmasını sağlamak için kullanılan bir yöntemdir.

1.a İş davalarında zorunlu arabuluculuk

İş Davalarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler,Türkiye’de iş davalarında zorunlu arabululcukuk tarafların iş davalarını çözmek için arabuluculuk yolunu denemelerini zorunlu hale getiren bir yasal düzenlemedir. Bu yasal düzenleme, tarafların iş davalarını çözmede arabuluculuk yolunu deneme fırsatı sunarak, davaların hukuk sistemi içerisinde uzun süre devam etmesini önlemeyi amaçlamaktadır.

1.b İş davalarında ihtiyarı arabuluculuk

Çoğu zaman işçi ve işveren anlaşarak ihtiyari (zorunlu olmayan) arabuluculuk yoluna başvurmakta ve ortadaki uyuşmazlığı devlet tarafından atanan arabulucu ile değil kendi belirledikleri arabulucu nezaretinde çözmeye çalışmaktadırlar. İhtiyari arabuluculuk yolunda tarafların anlaşamaması durumunda son tutanağın dava şartı olarak kullanıp kullanılmayacağı konusu ise hala tartışmalıdır.

İş davalarında arabuluculuk, taraflar arasında bir çözüm bulmak için bir arabulucunun kullanılmasıdır. Arabuluculuk süreci, tarafların kendi aralarında bir anlaşma yapmalarını sağlamak için birçok faktörün incelenmesi ve değerlendirilmesi içerebilir. Bu süreç, tarafların kendi aralarında bir anlaşma yapmaları için gerekli olan herhangi bir bilgi ve belgeye erişmelerine ve taraflar arasında gerçekleştirilen herhangi bir görüşmeye katılmalarına olanak tanır.İş Davalarında Arabuluculuk Süreci Nasıl İşler, Arabuluculuk süreci, tarafların kendi aralarında bir çözüm bulmalarını sağlamak için tasarlanmıştır ve genellikle daha hızlı ve daha ucuz bir çözüm sağlar.

Bazı durumlarda işveren tarafından bulunan arabulucu yönlendirmesiyle işçilerin hak ettiği ücretlerden çok daha düşük rakamlara ihtiyari arabuluculuk yolu ile toplantıların yapıldığı görülmektedir. Böyle bir durumda işçinin iradesi hata, hile, ikrah (korkutma) ve benzeri durumlarla sakata uğratılmışsa düzenlenen bu tutanağın geçersizliğinin tespiti için İş Mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.

2.İş davalarında arabuluculuk süreci

İş davalarında arabuluculuk, taraflar arasında bir çözüm bulmak için bir arabulucunun kullanılmasıdır. Arabuluculuk süreci, tarafların kendi aralarında bir anlaşma yapmalarını sağlamak için birçok faktörün incelenmesi ve değerlendirilmesi içerebilir. Bu süreç, tarafların kendi aralarında bir anlaşma yapmaları için gerekli olan herhangi bir bilgi ve belgeye erişmelerine ve taraflar arasında gerçekleştirilen herhangi bir görüşmeye katılmalarına olanak tanır. Arabuluculuk süreci, tarafların kendi aralarında bir çözüm bulmalarını sağlamak için tasarlanmıştır ve genellikle daha hızlı ve daha ucuz bir çözüm sağlar.

2.İş davalarında arabuluculuk başvuru süresi

İş davalarında arabuluculuk başvuru süresi; açılacak davaya göre değişmektedir. Buna göre Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti alacağı gibi işçilik alacaklarında zamanaşımı 5 yıl olup 5 yıl içerisinde arabuluculuğa başvurulması durumunda süresi içerisinde başvuru yapılmış olacaktır. İşe iade davalarında ise 4857 sayılı İş Kanunu 20 nci maddesine göre; İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilir.

3.İş davalarında arabuluculuk ücretleri

Arabuluculuk ücretleri her yıl devlet tarafından Resmi Gazetede yayınlanmakta olup bu ücret toplantının süresi, toplantıya katılan tarafların sayısı, toplantıyı yürüten arabulucu sayısı ve anlaşılması durumunda anlaşılan hususun maddi miktarına göre arabuluculuk ücretleri değişmektedir.

3.1 İş davalarında arabuluculuk ücretini kim öder

En merak edilen konuların başında ise iş davalarında arabulucuk ücreti kim öder konusudur.Dava şartı zorunlu arabuluculuk kapsamında yapılan başvurularda anlaşma yapılmaması durumunda arabulucunun ücreti öncelikle devlet tarafından ödenmekte ve sonrasında açılan davayı kaybeden tarafa bu arabulucu ücreti yansıtılmaktadır. Ayrıca arabulucu tarafından yasaya uygun davet edildiği halde ilk toplantıya mazeretsiz katılmayan taraf dava sonunda haklı çıkmış olsa bile tüm yargılama giderlerini ve yargılama giderleri arasında yer alan arabulucu ücretini ödemek zorunda kalır.

Tarafların arabuluculuk yolunda anlaşması durumunda arabulucunun ücretinin ödenmesi noktasında tarafların anlaşması mümkün olup anlaşılmaması durumunda arabulucu ücreti taraflarca eşit olarak paylaşılmaktadır. Örnek verecek olursak;bir arabuluculuk toplantısında işveren işçinin payına düşen arabulucu ücretini ödemeyi kabul ederse işçi bu ücreti ödemeyecektir. Fakat taraflar ücreti kimin ödeyeceği noktasında anlaşamazsa bu ücret eşit olarak taraflara paylaştırılmaktadır.

4.İş davalarında arabuluculuk yetki ve yetki itirazı

İş davalarında arabuluculuk, arabulucunun taraflar arasında bir anlaşma bulmak için yetkili olduğu bir süreçtir. Arabulucunun yetkisi, genellikle taraflar arasında yapılan bir anlaşma veya yasal bir düzenleme ile tanımlanır. Arabulucu, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için yetkilidir ve taraflar arasındaki herhangi bir anlaşma, arabulucunun yetkisi dahilinde gerçekleştirilir. Ancak, taraflar arasında yapılan arabuluculuk anlaşmasının geçersiz olduğuna dair bir itirazda bulunulabilir. Bu tür bir itiraz, genellikle arabulucunun yetkisini aştığına veya taraflar arasındaki anlaşmayı gerçekleştiremeyecek kadar yetersiz olduğuna dair bir iddiayı içerebilir. Bu tür bir itiraz, genellikle yargı mercilerinde incelenir ve sonuçlandırılır.

5.İş davalarında arabuluculuk sonrası dava açma süresi

İş davalarında arabuluculuk sonrası dava açma süresi, genellikle yasal düzenlemelerle belirlenir. Bu süre, arabuluculuk sürecinin tamamlandığı veya sona erdiği tarihten itibaren başlar ve genellikle belirli bir süre içinde dava açma hakkının kullanılması gerektiğini belirtir.İş davalarında arabuluculuk sonrası dava açma süresine ilişkin olarak davanın türüne göre dava açma süreleri değişmektedir. Örneğin; İşe iade davalarında arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içerisinde işe iade davası açılması gerekirken kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin ücreti alacağı, fazla mesai alacağı gibi işçilik alacaklarında zamanaşımı süresi olan 5 yıl içerisinde dava açılması gerekmektedir. Süresinde dava açılmaması durumunda davanın kaybedilmesi gündeme gelecektir. Bu nedenle iş davalarının alanında uzman avukatlar tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Kaya Hukuk & Danışmanlık olarak Ankara İşçi Avukatı iş hukuku davalarında müvekkillerimizi uzman bir ekiple temsil ederek süreci en fazla yararlarına olacak şekilde takip etmektedir.

Leave a Reply